Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Στην χώρα των Καζάχων - Τα γιουρτ

Οι Καζάχοι είναι λαός που ζει στην κεντρική Ασία. Πολλοί από αυτούς είναι νομάδες και είναι διασκορπισμένοι στις απέραντες στέππες.




Μένουν σε γιουρτ (yurt).



Τα γιουρτ είναι μεγάλες κυκλικές σκηνές από δέρμα που στηρίζεται σε σκελετό από ξύλα. Το γιουρτ από μέσα το ντύνουν με μάλλινο ύφασμα για μόνωση από το τσουχτερό κρύο της στέππας.





Το εσωτερικό των γιουρτ έχει ιδιαίτερη διακόσμηση.


Οι κάτοικοι ζουν παραδοσιακά. Η καμήλα είναι πολύ σημαντική γι' αυτούς, αφού είναι ένα ζώο (για την βακτριανή μιλάμε!) που μπορεί να αντέξει στο ακραίο κρύο του χειμώνα της στέππας.





Το γεγονός πως ζουν παραδοσιακά και απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν σημαίνει πως είναι και πρωτόγονοι! Και αυτοκίνητά έχουν αρκετοί - αντί για καμήλες, και ηλιακά πάνελ για ρεύμα από τον ήλιο - όταν έχει!, και δορυφορικές κεραίες!




Παρά το γεγονός, όμως, πως (κάποιοι τουλάχιστον) διαθέτουν και αυτοκίνητα και δορυφορικές τηλεοράσεις, η ζωή σε τέτοια κλίματα και σε τέτοιες συνθήκες παραμένει ιδιαίτερα σκληρή και δύσκολη.




Οι Καζάχοι ασχολούνται κυρίως με το κυνήγι. Απαραίτητοι βοηθοί τους σ' αυτό είναι τα άλογα και οι αετοί (τους οποίους και εκπαιδεύουν για να πιάνουν τα θηράματα).




Επειδή είναι νομάδες, οι σκηνές τους είναι κατασκευασμένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να στήνονται και να διαλύονται εύκολα.





Η συναρμολόγηση ενός γιουρτ, σε σχέδια:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου