Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Γυαλιά ηλίου από κατάστημα οπτικών ή γυαλιά-μαϊμούδες;


Ο ήλιος είναι πηγή ζωής για κάθε ζωντανό πλάσμα. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Όμως μπορεί να γίνει και επικίνδυνος -ιδίως αν τον κοιτάζουμε με γυμνά μάτια- εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας που χτυπάει την Γη (και τα τελευταία 30 χρόνια, με την τρύπα του όζοντος, η ακτινοβολία αυτή έχει γίνει ακόμα περισσότερη...).

Σύμφωνα με επισήμανση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, το 80% περίπου των γυαλιών ηλίου πωλούνται οπουδήποτε αλλού εκτός από τα καταστήματα οπτικών. Αυτό σημαίνει πως πάρα πολλοί  άνθρωποι γύρω μας καταστρέφουν κάθε μέρα τα μάτια τους! Χωρίς να το γνωρίζουν!

Κι επειδή δεν το γνωρίζουν, σκέφτονται όλοι τους το ίδιο πράγμα: "Σιγά μην δώσω 50 και 100 και 200 ευρώ για ένα ζευγάρι γυαλιά! Θα πάρω από το περίπτερο ένα με 5 ευρώ! Τα ίδια είναι, και θα μου μείνουν και τα υπόλοιπα χρήματα στην τσέπη!"

Αμ' δε, που είναι τα ίδια! Θα το εξηγήσουμε ευθύς αμέσως!

Πρώτα, όμως, ας δούμε σύντομα πώς δουλεύει το μάτι, με ένα πείραμα.
Αν μπούμε μέσα σε ένα σχεδόν σκοτεινό δωμάτιο και κοιταχτούμε σε έναν καθρέφτη, θα δούμε τις κόρες των ματιών μας πολύ μεγαλύτερες από όσο είναι συνήθως (εικόνα αριστερά). Αν ανάψουμε μία λάμπα, οι κόρες αμέσως θα αρχίσουν να συστέλλονται, δηλ. να να μικραίνουν (εικόνα δεξιά).


Η εξήγηση είναι απλή: σε περιβάλλον με λίγο φως οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται (μεγαλώνουν), για να μπορούμε να βλέπουμε καλύτερα. Σε περιβάλλον με πολύ φως οι κόρες συστέλλονται για να μπει μέσα μόνο το φως που χρειάζεται. (Κάπως έτσι δεν κατασκευάστηκε και το διάφραγμα των φακών των φωτογραφικών μηχανών;)
Αυτό γίνεται για να προστατεύονται τα μάτια μας, αφού όσο μικρότερο είναι το άνοιγμα των κορών τόσο λιγότερη ακτινοβολία μπαίνει μέσα μας.


Γιατί χρειαζόμαστε τα γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου, με τα ειδικά φίλτρα προστασίας που έχουν, μας προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Γι' αυτό και πρέπει να τα φοράμε· και όχι μόνον το καλοκαίρι -όπως εσφαλμένα πιστεύει πολύς κόσμος- αλλά οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε έντονη ηλιοφάνεια.





Στον ήλιο, χωρίς γυαλιά ηλίου

Με το πολύ φως, όπως είπαμε πριν, οι κόρες των ματιών μας συστέλλονται, οπότε μπαίνει μόνο πολύ μικρή ποσότητα ακτινοβολίας μέσα μας (που ούτε αυτή μάς κάνει καλό βέβαια, αν για πολλά χρόνια δεν φοράμε καθόλου γυαλιά ηλίου).






Στον ήλιο, με γυαλιά ηλίου (ποιοτικά και εγγυημένα)


Όταν φοράμε γυαλιά με φακούς καλής  ποιότητας, τότε αυτοί φιλτράρουν αποτελεσματικά τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες.

 Έτσι, όσο κι αν διασταλούν οι κόρες, τα μάτια μας δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.






Στον ήλιο, με γυαλιά-"μαϊμούδες"

Αν έχετε διαβάσει προσεκτικά τα παραπάνω, θα έχετε καταλάβει ήδη γιατί κάνουμε έγκλημα εις βάρος των ματιών μας, αν φοράμε γυαλιά ηλίου χωρίς να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους!

Γι' αυτούς που δεν προσέχουν όταν διαβάζουν, ας κάνουμε μια επανάληψη!

Το σκούρο χρώμα των φτηνών γυαλιών που τυχόν θα φορέσουμε δεν οφείλεται στα φίλτρα (που δεν έχουν) αλλά στον απλώς βαμμένο με σκούρο χρώμα φακό.
Τα μάτια μας όμως, που θα ξεγελαστούν με το λίγο φως που περνάει από τα γυαλιά, αναγκάζουν τις κόρες να διασταλούν προκειμένου να δούμε καλύτερα.
Κι εκεί την πατάμε!...
Και βρισκόμαστε με τις κόρες πολλές φορές μεγαλύτερες από το κανονικό, λόγω λιγότερου φωτός, και με την ακτινοβολία να μπαίνει τελείως ελεύθερα στα μάτια μας σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, αφού δεν υπάρχει κανένα φίλτρο να την αποκρούσει...


Συμπέρασμα

Είναι σαφώς προτιμότερο να βγούμε στον ήλιο χωρίς γυαλιά, παρά να φορέσουμε φτηνά γυαλιά χωρίς προστασία!
Το γιατί, όσοι διάβασαν τις παραπάνω γραμμές το έχουν καταλάβει πλέον (συγγνώμη που θα διαβάσετε ξανά τα ίδια, όμως είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα για τα μάτια μας που θεωρούμε πως είναι χρήσιμη μία τρίτη επανάληψη...):
Χωρίς γυαλιά, οι κόρες των ματιών μας είναι -τουλάχιστον- πολύ μικρές και έτσι δέχονται πολύ λίγη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας.
Με ακατάλληλα γυαλιά οι κόρες, από την μια μεγαλώνουν - αφού εκτίθενται σε λίγο φως, από την άλλη όμως δέχονται πολλαπλάσια ποσότητα ακτινοβολίας!...



Οπότε, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αγοράσετε γυαλιά, ξέρετε πού θα πρέπει να απευθυνθείτε!


Και πρέπει να δώσουμε 100 και 200 ευρώ;

Προφανώς και όχι! Σε ένα κατάστημα οπτικών, όλα τα γυαλιά είναι το ίδιο ασφαλή. Όλοι οι φακοί παρέχουν την ίδια προστασία (έχουν σήμανση: "100% UV Protection"). Η διαφορά στις τιμές οφείλεται κυρίως στον σκελετό: στο πόσο καινούριο μοντέλο είναι ή πόσο "μοντέρνο" σχέδιο έχει.







ΠΡΟΣΟΧΗ - 1!

Το γεγονός πως σχεδόν όλα τα γυαλιά-"μαϊμούδες" έχουν αυτοκολλητάκια "100% UV Protection" ("100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία") δεν σημαίνει τίποτα! Ο καθένας μπορεί να εκτυπώσει οτιδήποτε σε έναν εκτυπωτή...



ΠΡΟΣΟΧΗ - 2!

Το ότι τα γυαλιά ηλίου είναι πολύ χρήσιμα για τα μάτια μας δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνουμε!
Κάποιοι άνθρωποι φορούν γυαλιά ηλίου κάθε φορά που θα βγουν έξω: από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ - ακόμη και σε κλειστούς χώρους μερικές φορές...
Αυτή η συμπεριφορά κάνει ίσως περισσότερο κακό στα μάτια μας από το να μην φοράμε καθόλου γυαλιά!

Γυαλιά ηλίου καλό είναι να φοράμε μόνο στις περιπτώσεις που βρισκόμαστε σε περιβάλλον έντονης ακτινοβολίας: ανοικτές περιοχές (πλατείες, κλπ.) με έντονη φωτεινότητα, παραλίες, ηλιόλουστα χιονισμένα τοπία, πολύωρη οδήγηση κάτω από τον ήλιο (για τους μεγαλύτερους), γενικά σε περιοχές στις οποίες υπάρχει πολύ φως.

Όταν βρισκόμαστε έξω πιο νωρίς το πρωί, πιο αργά το απόγευμα, όταν περπατάμε κάτω από σκιές, και γενικά όταν δεν αισθανόμαστε τα μάτια μας να μας κουράζουν και τον ήλιο να μας ενοχλεί, πρέπει να κυκλοφορούμε με ακάλυπτα μάτια (εννοείται αποφεύγοντας να κοιτάζουμε τον ήλιο απ' ευθείας)!

Ο ήλιος είναι πηγή ενέργειας και ζωής για τα πάντα, άρα και για τα μάτια μας. Δεν πρέπει να τα κρατάμε "φυλακισμένα" με γυαλιά ηλίου! Μόνο να προστατευόμαστε από την έντονη ακτινοβολία τις ώρες που χρειάζεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου