Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ!

​Η "Λιλιπούπολη" ήταν μία παιδική ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διήρκησε από το 1976 έως το 1980.

Ξεκίνησε ως μία απλή εκπομπή για μικρά παιδιά, αλλά μέσα σε μερικούς μήνες εξελίχθηκε σε μία πολιτική και ανατρεπτική εκπομπή που παρακολουθούσαν τόσο τα παιδιά, για τις αστείες σκηνές και τα όμορφα τραγούδια, όσο και αρκετοί μεγάλοι, αφού είχε συνεχείς αναφορές στην πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα της εποχής, μέσα από τους σπαρταριστούς διαλόγους των πρωταγωνιστών της.

Η εκπομπή ξαναμεταδόθηκε αποσπασματικά από το κρατικό ραδιόφωνο άλλες δύο φορές:
Η πρώτη φορά ήταν τον χειμώνα 2002 - 2003, οπότε και μετέδωσαν όσα αποσπάσματα είχαν σωθεί, αφού πάνω στις περισσότερες κασέτες της εκπομπής οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ είχαν εγγράψει (από ανικανότητα να καταλάβουν πόσο μοναδική εκπομπή ήταν; από έλλειψη κασετών;) άλλες εκπομπές...
Η δεύτερη φορά ήταν το 2014, από το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, το οποίο μετέδωσε πολύ λίγες εκπομπές, χωρίς καμία σειρά και κανένα πρόγραμμα. Απλά, έβγαζαν για λίγο διάστημα μία κασέτα από το ντουλάπι, και την έβαζαν να παίζει...



Μερικοί από τους πρωταγωνιστές:

Δήμαρχος Χαρχούδας: Φαφλατάς -και με γελοία συμπεριφορά- δήμαρχος που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να περνάει καλά. Συμβολίζει τους πονηρούς πολιτικάντηδες που υποτίθεται πως ενδιαφέρονται για τον λαό αλλά στην πραγματικότητα ζητούν τα αξιώματα για να έχουν την δύναμη να τον εκμεταλλεύονται.

Δυστροπόπιγκας: Ένα πλάσμα - κάτι σαν τυφλοπόντικας- με ευθύ και ντόμπρο χαρακτήρα, που διαμαρτύρεται και γκρινιάζει συνεχώς για τα άσχημα που βλέπει γύρω του, και σιγά-σιγά εξελίσσεται στην αριστερή αντιπολίτευση της Λιλιπούπολης. Αν και σωστά αντιλαμβάνεται τα στραβά της Λιλιπούπολης, μερικές φορές παραγίνεται γκρινιάρης...

Πιπινέζα: Η υστερική γυναίκα, αντιπροσωπευτικό δείγμα των μαμάδων όλου του κόσμου που εξαιτίας τους άγχους τους καταπιέζουν όσο μπορούν τα παιδιά τους σε όλα. Έχει έναν παπαγάλο που τον μεγαλώνει σαν παιδί της και ξεσπάει όλες τις νευρώσεις της πάνω του.

Παπαγάλος: Ένα χαρούμενο και σκανταλιάρικο πουλάκι που έχει την ατυχία να τον μεγαλώνει η Πιπινέζα, η οποία και τον καταπιέζει καθημερινά. Ο Παπαγάλος συμβολίζει όλα τα καταπιεσμένα παιδιά .

Πρίγκηπας (της Χιονάτης του παραμυθιού): Ένας ανόητος ξεπεσμένος πρίγκηπας που όνειρό του είναι να γίνει βασιλιάς της Λιλιπούπολης. Συνεργάζεται με τον Χαρχούδα, για να κάνει απατεωνιές σε βάρος των Λιλιπουπολιτών.

Χιονάτη (του παραμυθιού). Παντρεμένη με τον Πρίγκηπα, ο οποίος μετά τους πρώτους έρωτες τού παραμυθιού τής κάνει την ζωή μαρτύριο με τη συμπεριφορά του και την έμμονη ιδέα του να γίνει βασιλιάς της Λιλιπούπολης.

Μπιξ-Μπιξ και Μπομπίλα: Τα δυο παιδιά της Λιλιπούπολης, που με όπλο την φαντασία και την αγνότητα, ξεμπροστιάζουν συχνά τον Χαρχούδα και τις απατεωνιές του.

Μπέμπαντας: Ιπτάμενος άσπρος ελέφαντας που βλέπουν μόνο τα δύο παιδιά. "Γεννήθηκε" ξαφνικά μια μέρα, βγαίνοντας από ένα σωληνάριο οδοντόπαστας των παιδιών. Εμφανίζεται πάντα ξαφνικά, και πηγαίνουν και οι τρεις τους διάφορες βόλτες, πετώντας πάνω στον ουρανό).

Όφις-Σόφη: Το φίδι με την χρυσή φωνή. Η "αριστοκράτισσα" της Λιλιπούπολης, η οποία θεωρεί πως μάλλον κάνει χάρη στους άλλους Λιλιπουπολίτες που τους συναναστρέφεται.

Δόκτορ Δρακατόρ: Ένας αγαθός δράκος και ταυτόχρονα ο εφευρέτης της Λιλιπούπολης. Μία από τις μηχανές που έχει κατασκευάσει είναι και ο Σιδερομάσας.


Πέρα από αυτούς υπήρχαν πολλοί άλλοι ακόμα, που καθρέφτιζαν την κοινωνία εκείνης της εποχής· τόσο παραστατικά, που έφτασε να γίνει θέμα ακόμα και στην Βουλή, με τους βουλευτές του τότε κυβερνώντος δεξιού κόμματος να κατηγορούν την εκπομπή ως κομμουνιστική, που διαφθείρει τα παιδιά! Όμως χάρη στον Μάνο Χατζιδάκι, που εκείνα τα χρόνια ήταν διευθυντής του Γ΄ προγράμματος, η εκπομπή άντεξε για αρκετά χρόνια!


Ακολουθούν μερικές εκπομπές (από τις ελάχιστες που έχουν σωθεί...)


​"Η Όφις-Σόφη μαθαίνει καλούς τρόπους στον Παπαγάλο"

Η Πιπινέζα, έχοντας απηυδήσει με την αγένεια του Παπαγάλου, τον στέλνει στην Όφι-Σόφη να του μάθει τρόπους...


youtu.be/My3YVkVyhbw



​Ο Παπαγάλος και οι πρωτοβουλίες

Η υστερική Πιπινέζα απαγορεύει στον Παπαγάλο να παίρνει πρωτοβουλίες επειδή είναι μικρός, αλλά στο τέλος...


youtu.be/tLocva5vzR8



Ο Παπαγάλος και η τουαλέτα​

Η Πιπινέζα, περιμένει επίσκεψη από τον δήμαρχο Χαρχούδα. Σε κατάσταση πανικού καθαρίζει το σπίτι και δεν αφήνει τον Παπαγάλο να πάει στην τουαλέτα, για να μην την λερώσει. Το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ευχάριστο γι' αυτήν...


youtu.be/PjVZcZ1az1c



Χαρχουδοπριγκιπική Τράπεζα Κρίσεως - 1

Η Πιπινέζα προσπαθεί να μάθει στον Παπαγάλο για την αποταμίευση. Ως ύστατη λύση καλεί τον δήμαρχο Χαρχούδα ...να του βγάλει λόγο. Η αποταμίευση όμως δίνει στον Χαρχούδα μία νέα, απίστευτη ιδέα!

youtu.be/L07WxWVj0AI



Χαρχουδοπριγκιπική Τράπεζα Κρίσεως - 2

Ο Χαρχούδας με τσιράκια την Πιπινέζα και τον Πρίγκιπα ιδρύει τράπεζα και καλεί τους λιλιπουπολίτες να καταθέσουν τα υπάρχοντά τους...


youtu.be/ZiK2xiSZbCQ



Χαρχουδοπριγκιπική Τράπεζα Κρίσεως - 3

Ο Χαρχούδας οργανώνει σχέδιο για να ληστέψει την ...τράπεζα του, με την βοήθεια της Πιπινέζας και του Πρίγκιπα...

youtu.be/LaBazkRWHvs



Άμα σας άρεσαν, ακούστε κι άλλες εκπομπές από εδώ (όχι όλες όπως λέει το βίντεο, αλλά μερικές):


youtu.be/t1OPBz3nXd8



Ακούστε τραγούδια της Λιλιπούπολης:
ΚΛΙΚ στην εικόνα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου