Το ιστολόγιο αυτό περιλαμβάνει υλικό το οποίο για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βολεύεται στον "επίσημο" ιστότοπό μας (digitalzoot.weebly.com).

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ (STONEHENGE) – Ένα μυστηριώδες μνημείο


Κάπου στον νότο της Βρετανίας, 2,5 ώρες δρόμο από το Λονδίνο, στην τοποθεσία Salisbury, βρίσκεται ένα από τα πιο παράξενα προϊστορικά (νεολιθικά, για την ακρίβεια) μνημεία του κόσμου: το Στόουνχετζ.

             
ΚΛΙΚ στην φωτογραφία, για να δείτε το Στόουνχετζ στους χάρτες
της Google 
ή αντιγράψτε και επικολλήστε στην αναζήτηση του Google Earth
τις συντεταγμένες: 
51 10' 43.06'' N  1 49' 34.09 W
για να το δείτε στο Google Earth


Πρόκειται για έναν κύκλο από τεράστιους μονόλιθους που συναρμολογήθηκαν μάλλον κατά το διάστημα 2500 π.Χ. με 2000 π.Χ.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει το μέγεθος των λίθων σε σχέση με το ύψος των ανθρώπων.


Οι λόγοι για τους οποίους κατασκευάστηκε είναι άγνωστοι, αν και υπάρχουν κάποιες υποθέσεις: Λατρευτικός χώρος; Αστρονομικό παρατηρητήριο; Κάτι άλλο; Ποιος ξέρει...

Το μυστήριο με αυτό το μνημείο δεν είναι μόνο γύρω από τον λόγο για τον οποίον κατασκευάστηκε. Είναι και το γεγονός πως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον πολιτισμό των ανθρώπων την 3η χιλιετία π.Χ., δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς μπόρεσαν να μεταφέρουν τους τεράστιους ογκόλιθους και πώς κατόρθωσαν να τους σηκώσουν για να τους τοποθετήσουν στις θέσεις τους.


Η κατασκευή του φαίνεται πως χωρίστηκε σε τρία μέρη, ώστε χρειάστηκαν συνολικά 25 γενιές για να ολοκληρωθεί. 
Η πρώτη φάση της κατασκευής του πρέπει να έγινε την περίοδο 2950-2900 π.Χ. όπου δημιουργήθηκε ο κύκλος της κατασκευής, διαμέτρου 100 μέτρων και τοποθετήθηκαν ξύλα σε 56 τρύπες που δημιουργήθηκαν γύρω από την περιφέρεια του κύκλου. Η δεύτερη φάση κάλυψε μάλλον την περίοδο 2900-2400 π.Χ. όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτες πέτρες και δημιουργήθηκε και το κέντρο του μνημείου με την τοποθέτηση ξύλων. Τέλος, στην τρίτη φάση, που πιθανόν διήρκησε μεταξύ 2550-1600, τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιπες πέτρες και το μνημείο πήρε την τελική του μορφή.

Στην πάνω φωτογραφία, το μνημείο όπως ίσως ήταν στην αρχική του ολοκληρωμένη μορφή.


Στην κάτω φωτογραφία, όπως είναι σήμερα.



Η πιο "σημαντική" ημέρα του Στόουνχεντζ φαίνεται πως ήταν η αρχή του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου). Ο λόγος; Εκείνη μόνο την ημέρα, την ώρα της ανατολής, ο ήλιος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις τεράστιες πέτρες και, περνώντας ανάμεσα από δύο λίθους έξω από τον κύκλο (σχέδιο αναπαράστασης παρακάτω), πέφτει επάνω σε μία συγκεκριμένη πέτρα, στο κέντρο του μνημείου. Τυχαίο; Λίγο δύσκολο!


Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, μαζεύονται από διάφορα μέρη μερικές χιλιάδες ανθρώπων για να απολαύσουν το φαινόμενο.


Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια μαζεύεται πολύς κόσμος, ώστε να κινδυνεύει το μνημείο από φθορές, οι αρχές της Βρετανίας σκέφτηκαν να απαγορεύσουν την είσοδο των επισκεπτών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, κάτι που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις ανάμεσα στους πιστούς αρχαίων ειδωλολατρικών δοξασιών που αρέσκονται να κάνουν εκεί τελετές των αρχαίων δρυΐδων, όπως τον κ. Άρθουρ Ούθερ Πεντράγκον...



Ποιος είναι αυτός; Μα είναι ο Εγγλέζος ο οποίος μια μέρα του 1986, μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου κοιτάχθηκε στον καθρέφτη και βρήκε πως έμοιαζε εκπληκτικά στον μυθικό βασιλιά Αρθούρο, του οποίου υπέθεσε πως ήταν μετενσάρκωση. Όταν αγόρασε μάλιστα και ένα σπαθί σαν του βασιλιά Αρθούρου, που το ονόμασε Εξκάλιμπερ, αισθάνθηκε ο ίδιος ο βασιλιάς Αρθούρος αναστημένος. Έπεισε και πολλούς άλλους Εγγλέζους το ίδιο και έτσι το 1991 κατέλαβε μία θέση υψηλή στο τάγμα δρυΐδων "Γκλάστονμπερι".

Είναι ο κύριος που βλέπουμε στις δύο εικόνες:




Το Στόουνχεντζ από ψηλά:



Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από το Στόουνχεντζ:








Δείτε ένα βίντεο - εικονική περιήγηση στο Στόουνχεντζ:

(youtu.be/LtKQhTYjUFw)


Περιηγηθείτε μόνοι σας (και εικονικά):




Πηγές για τα παραπάνω:
www.dinfo.gr
perierga.gr
Εγκύκλιος Παιδεία
idialab.org
Google-αναζήτηση εικόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου